Trammeland in Tandenland

Omdat wij de mondgezondheid van uw kind erg belangrijk vinden, zijn wij deze week weer gestart met ons jaarlijkse onderbouw programma van de GGD: Trammelant in Tandenland.
Hierin speelt Tandenpoes een grote rol: hij is onze tandenheld. Met zijn staart maakt hij een tandenborstel en zo poetst hij alle gebitten van de dieren. Dankzij zijn speciale vergrootbril kan hij precies zien waar de plakmannetjes in de mond zitten.

Luilakken zijn één van die plakmannetjes. Zij zitten in je mond en zijn erg bang voor de tandenborstel. Als je niet goed poetst, óf niet vaak genoeg poetst, dan komen er te veel luilakken in je mond. Zij kruipen dan onder je tandvlees en kunnen voor problemen zorgen. Je poetst ze weg door 2x per dag (’s ochtends en ’s avonds) je tanden te poetsen.
Zoetkoppen zijn ook plakmannetjes. Zij zijn dol op al het zoete eten en drinken dat je mond binnen komt en zij snoepen met je mee. Hoe meer zij met je mee snoepen, hoe meer zij moeten plassen.  Dat is een groot probleem want die plasjes zijn zuur en zorgen voor gaatjes in je tanden. Ook de zoetkoppen zijn bang voor de tandenborstel en verdwijnen dus als je goed poetst.

Tandenpoes leert zijn goede vriend Nijlpaard (en daarmee meteen de kinderen) hoe je goed voor je tanden en je mond kunt zorgen. Gedurende het schooljaar bekijken wij 3 filmpjes van de website van de GGD. Ook ontvangen de kinderen deze week een speciaal Trammelant in Tandenland boekje waarmee u thuis aan de slag kunt en lekker kunt voorlezen/ samen kunt kleuren.
In de klas leren de kinderen onze Ko ook hoe hij zijn tanden goed moet verzorgen. Ko is zelfs al bij de schooltandarts geweest! Hij was niet bang en heeft een sticker gekregen omdat hij zo goed van de kinderen geleerd heeft hoe je moet poetsen. Nu leert Ko aan aap en tijger hoe je goed voor je mond kunt zorgen. Dus, kinderen, bedankt!