'Pimp my school'

De katholieke Barbaraschool is een van de oudste basisscholen van Amsterdam. De school is gehuisvest in een prachtig neoclassicistisch kloostergebouw op het Eikenplein in Amsterdam Oost. Het interieur stamt echter uit de jaren ’80 en verkeert in zeer slechte staat: donker, stoffig en versleten. Een doorn in het oog van de ouders die hun kinderen dagelijks naar de school brengen.

Met weinig financiële middelen voor handen en een onzeker toekomstperspectief van de school, was het voor het schoolbestuur moeilijk om renovatieplannen te maken. Hierop bundelden de ouders hun krachten en begonnen zelf aan het opknappen van de school. Onder de naam ‘Pimp My School’ werden druk bezochte klusdagen georganiseerd. Dit onverwachte initiatief werd enthousiast ontvangen door de directie en het schoolbestuur. Uiteindelijk stelde het bestuur een klein budget ter beschikking om een begin te maken met de dringend noodzakelijke renovatie van de entree van de school. Het ouderinitiatief verzamelde zelf bedrijven die aan een bijzonder renovatieproject wilden meewerken. In samenwerking met de kinderen, docenten en ouders werd een creatief renovatieplan voor de Barbaraschool ontwikkeld.

Voor de uitvoering is een gemotiveerd bouwteam samengesteld met bedrijven uit de buurt en uit eigen netwerk. De renovatie van de oude kloosterschool wordt ingrijpend maar met eenvoudige middelen aangepakt. Lichtgrijze linoleumvloeren, witte wanden en plafonds zorgen in combinatie met enkele kleuraccenten en goede verlichting voor een prettige leeromgeving. De kwaliteit van het monumentale pand wordt daardoor weer zichtbaar en in het rustige interieur blijft bewust ruimte voor toevoegingen door de leerlingen.